23 Май 2019г.
Търново.бг | Какво е Търново.бг | Реклама | За Контакти

Категории

Търново.бг ви предлага:

Туризъм във Велико Търново:

Фирми от Велико Търново:

Полезна Инфромация:

Забележителности:

Обяви от Велико Търново:

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

с. Хотница и Хотнишкия водопад

История:

Районът на Хотница представлява археологически феномен — открити са 70 селища от различни периоди от ранния неолит през античността до късното средновековие. Там са намерене 3 селища от ранния неолит, 4 от късния неолит, няколко от античността и късното средновековие, както и многослойна селищна могила, формирана от обитаването на това място в продължение на хилядолетия. Находките изясняват, че раннонеолитните жилища, полувкопани в земята, след опустошително наводнение от река Бохот са били заменени с издигнати над терена постройки от колове с оплетени пръти, обмазани с глина. Има следи от укрепителна система — ров и ограда от побити колове, подсилени с камъни. Археологическите находки, изследвани в процеса на системното проучване на обектите около Хотница, датират разцвета на местната култура към енеолита (V-IV хил. пр. н. е.) Доказана е принадлежността им към най-ранната цивилизация в Европа. Населението, което ги е създало, е водело уседнал начин на живот, с основен поминък земеделие и скотовъдство. 
Изработката на откритата керамика с графитна орнаментация и предметите с битово предназначение са типични за високоразвитата цивилизация по нашите земи в този период и имат сходство с находките от халколитния Варненски некропол. Има и уникални образци, като малки съдове с дръжки, тип "аскус", известен на археологията от период 700-800 години по-късно. Предполага се, че са служили за съхраняване на лечебни вещества. Високото качество на изпълнение, унифицираните форми, повтаряемите детайли и характерните елементи и материали за украса, присъщи на тази култура, доказват обособяването на прослойка с професионални занаятчийски умения, както и обществена диференциация по имотен и властови признак. Нивото на познания също е забележително — открити са доказателства за успешни черепни операции. Специално внимание заслужава всеизвестното златно съкровище от Хотница, състоящо се от 44 елемента с тегло 310 грама. Накитите, изработени от 24-каратово природно злато, съдържат огърлица, гривна, спирали и пластини. Изработени са чрез изтегляне — техника, характерна за най-старото обработено злато в Европа от културата "Варна". Една от пластините, обаче, предхожда по древност всички известни находки досега, като се съди по изработката чрез изчукване. За високото равнище на професионализация в това общество свидетелствуват накити от седефена мида — материал, изключително труден за обработка, както и останки от вертикален тъкачен стан — рядка находка от тази епоха. Отделни образци доказват традиционни връзки с Черноморието, Средиземноморието и земите отвъд Дунав.

Уникална находка представлява мраморната статуетка на богинята-майка с отвор в средата, доказателство за упражняването на култа към плодородието. Обитаването на селището е прекратено през IV хил. пр. н. е. Следите от опожаряване на постройките и овъглените костни останки дават ясна представа за съдбата на общността. Може да се твърди, че въоръжените нашествия на номадски племена от север, означавани днес като прототракийски, са причина за гибелта на постоянните обитатели на селищната могила. Материални находки от заселници на по-примитивно културно равнище потвърждават тази теория. Следва 800-годишен период на развитие на преходна култура, характеризираща конвергенцията на предходното население с новите заселници. Именно тя дава начало на високоразвитата тракийска цивилизация. От античния период в землището на Хотница са открити 2 римски пещи, център за производство на керамика и каменоломня. В близост се намира и средновековно селище, обитавано от 12-ти до 14-ти век.
 

Хотнишкия водопад:

Най-красивата местност край село Хотница е Водопадът. Преди около година беше направена еко-пътека, която позволява на гражданите да се насладят изцяло на водопада.
Едно магнетично място, което си заслужава да се види.
Намира се до с. Хотница на 15 км. от В . Търново. До Хотнишкия водопад се стига много лесно. Преминава се през селото- в центъра има табела. Асфалтов път води до самия водопад. А водопадът е начало на Хотнишката екопътека.
Много приятно място за пикник или просто за разходка. Въпреки, че дървените стълби на места са доста стръмни и не стават за разходки с малки деца. За сметка на това край водата е не просто хладно, при пек навън, там е направо студено. Ако посетите този водопад със сигурност няма да оспорите красотата на българските природни феномени

 


 

Видео от Хотница